TheJournal.ie uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Click here to find out more »
Dublin: 14 °C Tuesday 2 September, 2014

Distressed properties sell for bargain prices at Dublin auction

A bargain basement sale of properties took place in Dublin this afternoon – with crowds so large, organisers were concerned proceedings might have to be shut down shortly after bidding began.

Image: Susan Ryan

Updated at 5.20pm

MORE THAN 80 bargain basement properties were for sale at auction at the Shelbourne Hotel today, including a site in Wicklow town with a reserve price of €20,000 and a flat in Temple Bar with a reserve of just €80,000.

Space Property has been working with Allsop auctioneers from England on the sale of  the properties.

Interest in the auction ahead of the day was high, with the Space’s website receiving 70,000 hits in the first two weeks after announcing the properties. Interest was spread across Ireland, UK and 134 countries overseas.

Stephen McCarthy from Space auctioneers said that this level of interest “firmly establishes that the Irish taste for property at the right price has not been dampened by the past few years”.

The auction began at around midday and ended just after 5pm, however shortly before 1pm it was thought proceedings might have to grind to a halt – as the crowd had grown to such as size people had spilled onto the street. Security on the door told TheJournal.ie that only people with two forms of photo ID and a chequebook were being permitted entry.

Here are details of some of the properties that have sold so far:

#1. Vacant flat, Temple Bar, Dublin

Reserve: €80,000

Sold:  €126,000

#2. Investment flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €100,000

Sold: €129,000

#3. Investment flat, Cork Street, Dublin 8

Reserve: €85,000

Sold: €102,000

#4. Investment flat, Bride Street, Dublin 8

Reserve: €160,000

Sold: €159,000

#5. Investment flat, Wilford Court, Bray

Reserve: €105,000

Sold: €154,000

#6. Investment freehold building, Clifden, Co Galway

Reserve: €102,500

Sold: €141,000

#7. Investment flat, Kilminchy, Portlaoise

Reserve: €35,000

Sold: €61,000

#8. Investment flat, Kilminchy, Portlaoise

Reserve: €35,000

Sold: €62,000

#9. Retail Unit, Roscrea, Co Tipperary

Reserve: €205,000

Sold: €336,000

#10. Vacant freehold house, Dundrum, Co Dublin

Reserve: €290,000

Sold: €410,000

#11.  Vacant flat, Wolfe Tone Street, Dublin 1

Reserve: €85,000

Sold: €120,000

#12. Vacant flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €100,000

Sold: €116,000

#13. Investment flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €140,000

Sold: €190,000

#14. Vacant flat, Blackhorse Avenue, Dublin 7

Reserve: €90,000

Sold: €107,000

#15. Vacant freehold house, Lakeshore Drive, Renmore, Galway City

Reserve: €265,000

Sold: €332,500

#16. Investment freehold building, Merlin Park, Renmore, Galway City

Reserve: €170,000

Sold: €205,000

#17. Investment flat, Bride Street, Dublin 8

Reserve: €160,000

Sold: €159,000

#18. Investment flat, Dominick Street, Galway city centre

Reserve: €70,000

Sold: €74,000

#19. Vacant flat, Bride Street, Dublin 8

Reserve: €230,000

Sold: €345,000

#20. Investment, Rathgar Road, Dublin 6

Reserve: €300,000

Sold: €350,000

#21. Investment Flat, Cork Street, Dublin 8

Reserve: €85,000

Sold: €93,000

#22. Investment Flat, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €190,000

Sold: €207,000

#23. Investment Flat, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €190,000

Sold: €200,000

#24. Investment Flat, Rathfarnham, Dublin 16

Reserve: €145,000

No Sale – available

#25: Vacant Freehold House, Churchtown, Dublin 14

Reserve: €400,000

Sold: €495,000

#26. Vacant Freehold House, Churchtown, Dublin 14

Reserve: €400,000

Sold: €505,000

#27. Investment Flat, Dominick Street, Galway City Centre

Reserve: €70,000

Sold: €70,000

#28. Investment Flat, Kilminchy, Portlaoise

Reserve: €35,000

Sold: €64,000

#29. Investment, Kilmallock, Co. Limerick

Reserve: €140,000

Sold: €285,000

#30. Investment Flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €180,000

Sold: €179,000

#31. Investment Freehold Building, Johns Gate, Co Wexford

Reserve: €210,000

Sold: €560,000

#32. Apartments 1-6 and Units 1-3, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €165,000

Sold: €159,000

#33. Investment FlatCastleknock, Dublin 15

Reserve: €165,000

Sold: €160,000

#34. Vacant Freehold House, Ballsbridge, Dublin 4

Reserve: €600,000

Sold: €550,000

#35. Vacant Flat, Sandy Road, Galway City

Reserve: €52,500

Sold: €95,000

#36. Investment Flat, Dominick Street, Galway City Centre

Reserve: €70,000

No sale – available

#37. Vacant Flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €140,000

Sold: €161,000

#38. Retail, Capel Street, Dublin 1

Reserve: €130,000

Sold: €190,000

#39. Investment Flat, Cork Street, Dublin 8

Reserve: €120,000

Sold: €120,000

#40. Investment Flat, Blackhorse Avenue, Dublin 7

Reserve: €90,000

Sold: €100,000

#41. Vacant Freehold House, Churchtown, Dublin 14

Reserve: €400,000

Sold: €470,000

#42.  Investment Flat, Rathfarnham, Dublin 16

Reserve: €145,000

Sold: €145,000

#43. Investment Flat, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €165,000

Sold: €160,000

# 44.  Sandyford, Dublin 18

Reserve: €400,000

Sold: €530,000

# 45. Bettystown, Co Meath

Withdrawn

# 46. Vacant Flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €100,000

No sale – available

# 47. Vacant Freehold House, Baltinglass, Co Wicklow

Reserve: €290,000

Sold: €420,000

# 48. Retail Unit, Mahon, Co Cork

Reserve: €140,000

Sold: €130,000

# 49. Investment Freehold House, Tuam, Co Galway

Reserve: €45,000

Sold: €70,000

# 50. Investment Flat, Dominick Street, Galway City

Reserve: €70,000

Sold: €70,000

# 51. Investment Flat, Cork Street, Dublin 8

Reserve: €85,000

Sold: €103,000

# 52. Investment Flat, Newbridge, Co Kildare

Reserve: €70,000

No sale – available

# 53. Investment Flat, Rathfarnham, Dublin 16

Reserve: €145,000

Sold: €139,000

# 54. Investment Flat, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €165,000

Sold: €168,000

# 55. Retail Unit, Crumlin, Dublin 12

Reserve: €120,000

Sold: €220,000

# 56. Land, Malahide, Co Dublin

Reserve: €230,000

Sold: €230,000

# 57. Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €140,000

Sold: €140,000

# 58. Investment Flat, Portlaoise, Co Laois

Reserve: €35,000

Sold: €64,000

# 59. Vacant Flat, Bride Street, Dublin 8

Reserve: €160,000

Sold: €160,000

# 60. Commercial Unit, Bride Street, Dublin 8

Reserve: €60,000

Sold: €57,000

# 61. Investment Flat, Dominick Street, Galway City

Reserve: €70,000

Sold: €70,000

# 62. Vacant Flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €140,000

Sold: €163,000

# 63. Pharmacy, Castletownbere, Co Cork

Reserve: €205,000

Sold: €365,000

# 64. Investment Flat, Cork Street, Dublin 8

Reserve: €120,000

Sold: €121,000

# 65. Vacant Freehold House, Corrandulla, Co Galway

Reserve: €125,000

No sale – available

# 66. Investment Flat, Rathfarnham, Dublin 16

Reserve: €145,000

Sold: €140,000

# 67. Vacant Freehold Building, Arklow, Co Wicklow

Reserve: €260,000

Sold: €400,000

# 68. Investment Flat, Dominick Street, Galway City

Reserve: €70,000

Sold: €78,000

# 69. Investment Flat, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €165,000

Sold: €172,000

# 70. Investment Flat, Castleknock, Dublin 15

Reserve: €165,000

Sold: €180,000

# 71. Investment Flat, Cork Street, Dublin 8

Reserve: €120,000

Sold: €119,000

# 72. Investment Flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €140,000

Sold: €165,000

# 73. Investment Flat, Upper Mayor Street, Dublin 1

Reserve: €180,000

Sold: €185,000

# 74. Vacant Freehold House, Lucan, Co Dublin

Reserve: €250,000

Sold: €250,000

# 75. Vacant Freehold House, Tinryland, Co Carlow

Reserve: €77,500

No Sale – available

# 76. Vacant Freehold House, Athlone, Co Westmeath

Reserve: €50,000

Sold: €49,000

# 77. Vacant Freehold House, Lucan, Co Dublin

Reserve: €130,000

Sold: €161,000

# 78. Vacant Freehold House, Carlow

Reserve: €95,000

Sold: €129,000

# 79. Vacant Freehold House, Mullingar, Co Westmeath

Reserve: €22,500

Sold: €30,000

# 80. Vacant Flat

Withdrawn

# 81. Vacant Freehold House, Lucan, Co Dublin

Reserve: €155,000

Sold: €181,000

# 82. Vacant Freehold House, Tuam, Co Galway

Reserve: €42,500

Sold: €74,000

# 83. Land, Wicklow town, Co Wicklow

Reserve: €20,000

Sold: €52,000

# 84. Vacant Freehold House, Rathangan, Co Kildare

Reserve: €140,000

Sold: €140,000

The following slideshow features some of the properties that have gone under the hammer today:

Distressed properties sell for bargain prices at Dublin auction
1 / 12
  • SOLD: Co Limerick

  • SOLD: Wexford

  • SOLD: Temple Bar

  • SOLD: Bray, Co Wicklow

  • SOLD: Dundrum

  • SOLD: Dublin 4

  • SOLD: Renmore, Galway City

  • SOLD: Co Tipperary

  • NO SALE: Rathfarnham

  • SOLD: Co Galway

  • SOLD: Dublin 16

  • SOLD: Kilminchy Village, Portlaoise

- Additional reporting by Susan Ryan

  • Share on Facebook
  • Email this article
  •  

Read next:

Comments (23 Comments)

Add New Comment