This site uses cookies to improve your experience and to provide services and advertising. By continuing to browse, you agree to the use of cookies described in our Cookies Policy. You may change your settings at any time but this may impact on the functionality of the site. To learn more see our Cookies Policy.
OK
Dublin: 1 °C Monday 18 November, 2019
Advertisement

Here's something you don't usually see - a renovation with an interesting 'twist'

A unique solution to a common (overlooking)problem.

‘OVERLOOKING’ A NEIGHBOUR’S property is a common reason why planning permissions for extensions are denied.

While your  neighbour doesn’t have a ‘right’ to a view, they do have a right to adequate daylight, sunlight and a reasonable level of privacy.

Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

In Limerick, Praxis Architecture were commissioned to design a two-storey extension and knew that they would come up against the probability of these problems so they devised an innovative solution.

Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

Dealing with an existing semi-detached neighbour and the problems of oblique overlooking, as well as the normal design considerations of maximising the footprint of the house and the new build, Praxis Architecture decided to take an unusual approach to these concerns.

Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

They literally ‘twisted’ the upper storey of the two-storey extension to provide a unique take on a standard extension, solving a common problem and designing a stunning addition in the process.

The twist also served to break down the scale of the rear extension.

2 Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

On the ground floor is the kitchen with a dining and seating area and tri-folding doors leading to a paved deck area to the side.

3 Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

Upstairs, the extension follows the line of the boundary wall and incorporates an additional bedroom and bathroom.

3_TerraceView_Twisted_praxisarchitecture Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

Throughout, natural materials such as timber floors and ceilings as well as light-coloured walls combine to create a neutral palette that work together to maximise the light.

4_Interior_Twisted_praxisarchitecture Source: Alice Clancy via Praxis Architecture

See more of Praxis Architecture’s work here.

See more of photographer Alice Clancy’s work here.

Read: Linking the past to the present – with a glass box

Also: Here’s an environmentally-friendly school kids will actually want to go to

  • Share on Facebook
  • Email this article
  •  

About the author:

Edel Corrigan

Read next:

COMMENTS (1)